Bli bedre kjent med vår flinke gjestedirigent

Guro protrett farger I
(Foto: Ingunn Hagen)

Guro Ansteensen Haugli

Hvor kommer du fra?
Asker

Musikalsk bakgrunn:
Jeg begynte å spille klarinett i Asker skolekorps da jeg var sju år og byttet etter hvert instrument til obo. Etter det gikk jeg gradvis over til å spille i ungdoms- og amatørsymfoniorkestre og har deltatt på flere sommerkurs både i Norge og utlandet. Etter videregående gikk jeg et år på Toneheim folkehøgskole før jeg begynte å studere dirigering i Stavanger. Jeg har nå fullført fire års dirigentstudier i Stavanger.

Hva driver du med i hverdagen utenom å dirigere Lillestrøm Musikkorps på mandager?
Jeg bor i Stavanger der jeg tar en mastergrad i dirigering ved UiS.

Hvilke andre hobbyer eller interesser har du?
Jeg må innrømme at det har blitt lite tid til hobbyer etter at jeg begynte å studere dirigering. Sånn går det kanskje når man driver med hobbyen sin på heltid. Men jeg spiller litt til og fra i korps og orkester ved siden av skolen. Utenom det liker jeg å komme meg ut på tur i fjellet når jeg mulighet.

Favorittsjanger å spille eller dirigere?
Det er en ganske vid sjanger, men jeg liker veldig godt å spille symfonier, stort sett uansett når de er skrevet. Når det gjelder ting jeg dirigerer er jeg ganske åpen for det meste, men er for tiden veldig interessert i musikk skrevet av Percy Grainger. Han har en helt særegen stil som man nesten kan si kvalifiserer til en egen sjanger.

Favorittsjanger å høre på?
Jeg hører på så mye forskjellig musikk at det er vanskelig å peke ut en sjanger som er felles for alt. Nå om dagen går det mye i musikk av Percy Grainger og innspillingene som er gjort av Marinemusikken og Bjarte Engeset med all Graingers musikk for korps.

Hvordan ble du involvert i Maestra?
Jeg måtte først søke plass og så ble det holdt prøvedirigering. Til slutt var vi tre stykker som ble valgt ut til å være med i Maestra.

Hvordan har du blitt tatt imot i Lillestrøm Musikkorps?
Veldig bra! Jeg synes det har vært kjempehyggelig på øvelsene og jeg føler alle har tatt meg godt i mot. Alle jeg har pratet med har vært veldig positive til prosjektet og det setter jeg veldig pris på!

Hvordan syns du det er å dirigere et av landets ledende amatørkorps?
Kjempestas og veldig gøy! Jeg er veldig heldig som kan komme på øvelse og jobbe med så mye flinke folk. Det er alltid gøy når vi kan jobbe med musikk sammen fremfor å bruke øvelsene til å øve på hver og én sin stemme. Her kan vi stort sett gå rett på alle de morsomme og spennende tingene i musikken. Det liker jeg veldig godt! Jeg grugleder meg derfor til konserten fordi jeg skulle ønske jeg kunne jobbet med dere enda lenger.

Er det noe i prosessen mot kommende konsert som har overrasket deg?
Tja, ingen store overraskelser, men det er alltid spennende å komme til et korps for første gang, og jeg visste jo ikke hva jeg gikk til og hvordan korpset er. Den delen av jobben er alltid spennende. Jeg har jo hørt mye om korpset før og også hørt dere på f.eks. NM, så jeg visste jo at dere var et bra korps. Likevel er jeg veldig imponert over nivået og hvor mye som skjer mellom hver øvelse.

Opplever du at du har lært noe i denne perioden som gjør at du jobber annerledes enn du gjorde før?
Jeg har jobbet mye mellom øvelsene med å finne nye måter å hente ut det beste hos musikerne. Det er en av utfordringene når mange ting er på plass fra dag én. Jeg har lett etter måter vi kan gå fra å spille bra til å spille fantastisk bra. Jeg har jobbet mye på denne måten også tidligere, men kanskje ikke i like stor grad som jeg har fått mulighet til her i Lillestrøm.

Hva har vært din aller beste opplevelse som dirigent?
Det tror jeg må være det forrige prosjektet med Maestra og Musikkforeningen Nidarholm. Vi hadde jobbet lenge med et ganske krevende og langt program og konserten gikk over all forventning. Utrolig gøy!

Hva er dine ambisjoner som dirigent?
Mine ambisjoner som dirigent er å kunne leve av å gjøre dette på heltid. Det beste hadde vært å få jobbe både med amatører og profesjonelle ensembler og gjøre mange ulike prosjekter både i Norge og utlandet.

Hvis du måtte byttet instrument, hva ville du byttet til og hvorfor?
Det måtte blitt cello. Jeg synes celloen har en så fin og varm klang og instrumentet synger på en så flott måte. Og som oboist er jeg litt misunnelig på alle instrumenter som ikke trenger rør for å lage lyd, hehe.

… og hvilket instrument ville du for enhver pris ikke spilt og hvorfor?
Hmm, vanskelig spørsmål. Jeg tror det må bli slagverk fordi de har alltid så mye greier som skal rigges og bæres.

Har du en morsom korpshistorie å fortelle oss?
Da jeg byttet til obo i skolekorpset pleide jeg å spille lyre på 17.mai når vi skulle marsjere. Barnetoget i Asker går opp til Skaugum og alleen ned fra Skaugum var alltid full av hull. Jeg bar lyra i en sele med instrumentet rett foran meg så det var ikke alltid så lett å se hvor jeg gikk. På vei ned alleen klarte jeg derfor et år å gå rett inn i ryggen til formannen i korpset da korpset måtte bråstoppe. Han fikk lyra ganske hardt rett inn i ryggen. Han sa det gikk bra, men jeg tror fortsatt at han løy for å være grei.

IMG_2056
Tegnet fritt etter historien og representerer ikke en riktig fremstilling av virkeligheten.