Trond Myhre – Årets dirigent 2012 (Viken)

14. mai mottok vår dirigent, Trond Myhre, prisen for årets dirigent 2012.

http://www.spilleglede.no/no/regioner/viken/nyheter/nyhetsarkiv/Trond+Myhre+%C3%A5rets+dirigent.b7C_wZfQ2t.ips

Tronds evne til å formidle musikk, og ikke minst evne til å engasjere korpset til å skape god musikk, gjør at Lillestrøm Musikkorps etter 10 år er utrolig glade og stolte av å bli ledet av dette unikumet av en dirigent. Siden NM-debuten som dirigent i 2003, har Trond ledet korpset til intet mindre enn 5 NM-seire og 4 pallplasser utover toppen.

Vi gratulerer så mye!

Les nominasjonen

Det siste tiåret av forrige århundre var et rent lite eventyr for Lillestrøm Musikkorps i Janitsjar-Norge. Intet mindre ennseks seire dro korpset hjem på 90-tallet, og Ingar Bergby var mannen som frontet korpset fra dirigentplass. Da Ingar Bergby trakk seg tilbake, sto Lillestrøm Musikkorps uten fast musikalsk leder noen år. Meningene i et korps som dette var mange, og det store spørsmålet var hvem som kunne ha nok pondus og erfaring til å ta over dette korpset.

Trond Myhre er ekte Lillestrømling. Han startet som klarinettist i Lillestrøm Musikkorps helt tilbake i 1984. I en lang årrekke var han en viktig musiker i korpset, også etter at han ble ferdig utdannet og fikk jobb i Forsvarets Stabsmusikkorps. Utover den utøvende karrieren har Trond blant annet dirigert skolekorps, og Huseby Skoles Musikkorps fikk gleden av jobbe med Trond Myhre i en lengre periode.

Da forslaget kom om at korpsets egen Trond Myhre skulle dirigere Lillestrøm Musikkorps i NM Janitsjar i 2003, var det mange som fikk bakoversveis. Både i og utenfor korpset. En fantastisk musiker, men uten omfattende erfaring på elitedivisjonsnivå. At en så umerittert person skulle klare å ta Lillestrøm Musikkorps tilbake til toppen igjen, var det få som hadde trodd.

I skrivende stund har Trond Myhre nylig dirigert Lillestrøm Musikkorps for tiende gang i NM. Debuten som dirigent i NM i 2003 ble kronet med NM-seier, noe som sørget for at ikke få skeptikere virkelig måtte spise sin egen hatt! Siden den gang har Trond Myhre ledet korpset til intet mindre enn fem NM-seire, og 4 pallplasser utover toppen. Hva er det så som gjør den mannen så unik?

Lillestrøm Musikkorps og de tilsvarende korpsene på det høyeste nivået blant landets amatørkorps, har én ting til felles. Majoriteten av musikerne er amatører på et høyt nivå. Potensialet for å klare å låte som en profesjonell musiker er tilstede for mange, men det som mangler er ofte bare at de får forklart hvordan hver enkelt frase bør spilles. En suksessfull dirigent i disse korpsene er ikke en som bare kommuniserer til musikerne hvordan han vil at det skal bli, han må også forklare hvordan det skal spilles for å få det til! Dette betinger en dirigent som selv er blåser på et meget høyt nivå. En topp-musiker som kan formidle hvilken retning musikken skal bevege seg i hver eneste takt. Hvordan ansatsene bør spilles for å få til rette effekt. Hvordan tersen i durakkorden bør intoneres litt ned for at det skal bli helt rent. Eller hvordan luften bør brukes for å oppnå den rette artikulasjonen.

Trond Myhre har en helt unik evne til å formidle alle disse detaljene. Men det som likevel er viktigere enn alt: En evne til å skape en motivasjon i korpset for å skape musikk! Tonene, dynamikk og artikulasjon som er angitt i notene, er bare utgangspunktet. Det er når Trond virkelig jobber med alt det som ikke står i notene, at det skapes magi.

Trond Myhre har lagt til rette for en utrolig god kultur i Lillestrøm Musikkorps som er helt, helt spesiell. De ulike gruppene legger på eget initiativ opp til jevnlige gruppeprøver, der Trond er tilstede med jevne mellomrom for eksempel i prøveperioden før NM. Selv korpsets obogruppe hadde før årets NM en flere timer lang gruppeprøve med Trond Myhre!

Lillestrøm Musikkorps er utrolig glade og stolte av fortsatt, etter ti år, å bli ledet av det unikumet av en dirigent som Trond Myhre er.

Med dette innstiller Lillestrøm Musikkorps Trond S. Myhre som Årets Dirigent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *